SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A ZIRCI BENEDEK ELEK ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE HONLAPJÁN!
AKTUÁLIS HÍREK
Mozgalmas április óvodánk kétnyelvű német nemzetiségi csoportjaiban
Mozgalmas április óvodánk kétnyelvű német nemzetiségi csoportjaiban

Április hónap igen mozgalmas, eseménydús időszak volt a Hétszínvirág és Bóbita csoportok életében. Három év kihagyás után, 2023. április 21- én újra megrendezésre került a Veszprém vármegyei német nemzetiségi óvodák tánctalálkozója, melyre kétnyelvű, német nemzetiségi csoportjaink is meghívást kaptak. A kilencedik alkalommal megtartott táncgálának az Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont. A vármegye 13 településéről érkeztek gyermekek, az őket felkészítő pedagógusok, illetve szülők, érdeklődők. Csoportjaink közös műsorral készültek a fellépésre, egy hónapon keresztül szorgalmasan próbáltunk, gyakoroltuk a magyarországi német nemzetiségi gyermektáncokból összeállított koreográfiánkat. A sok munkának meg is lett az eredménye, csoportjaink nagy sikerrel szerepeltek az Agóra színpadán, a közönség lelkes tapssal jutalmazta fellépő gyermekeinket. A gyermek tánccsoportok műsorait követően, a Táncgála szervezője, az Úrkúti Óvoda által meghívott előadók továbbképzésein vehettek részt a pedagógusok. Színvonalas előadásokat láthattunk, halhattunk a Bakony- Balaton felvidék táncainak alkalmazásáról az óvodai gyakorlatban, illetve a nemzetiségi tartalmak gyermekközpontú közvetítéséről az óvodai élet során.

Az idei évben április 28-án már harmadik alkalommal csatlakoztunk kétnyelvű német nemzetiségi csoportjainkkal a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár „TrachtTag” -Viselet napja elnevezésű kezdeményezéséhez. Az esemény fő célkitűzése, hogy idézzük meg őseink emlékét, mutassuk be nemzetiségi örökségünket a mindennapokban, tegyünk ünneppé egy átlagos pénteki napot. Mindezt úgy, hogy ezen a napon öltsük magunkra magyarországi német népviseletünket, vagy az öltözék egy darabját, kiegészítőjét.

Csoportjainkban ezen a napon a gyermekek az egész nap során a fellépő ruháikat viselhették, illetve foglalkozásaink témái is a TrachtTag-hoz kapcsolódtak. Környezeti nevelés során képeket tekinthettek meg az egykor környékünkön élő sváb nemzetiség életéről, ruhadarabjaikról, lakóházaikról, konyhai eszközeikről, mesterségeikről. Az idei évben egy nagyszülő jóvoltából a gyermekek hímzett falvédőket, szőttes ágyterítőt, szitát is kezükbe vehettek, megcsodálhattak. Vizuális tevékenység során öltöztetős babák készültek nemzetiségi viselettel, illetve a kisfiúk papírból kivágott kalapot készíthettek, a kislányok kendőt díszíthettek, rojtozhattak.

Az elmúlt években is igyekeztünk valami különleges, a német nemzetiséghez kapcsolódó programmal összekötni a Viselet napját. Tavaly mézeskalács szíveket sütöttünk a gyerekekkel anyák napjára a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban, idén pedig hangszer bemutatót szerveztünk a gyermekeknek. Nagy örömünkre, a csoportjainkba járó két kisfiú nagypapája, Tenk Mihály elfogadta meghívásunkat és eljött a gyermekek közé, hogy bemutassa hangszerét, a régi sváb zenekarok nélkülözhetetlen elemét, a tangóharmónikát. Megmutatta a hangszer részeit, beszélt a működéséről. A gyerekek számára ritka élmény volt élő zenét hallani, lenyűgözve figyelték a felcsendülő dallamokat, majd egy idő után vidám táncra is kerekedtek, bátran alkalmazva a tanult koreográfiákat, lépéseket, forgásokat. Pihenésképp a bátrabbak ki is próbálhatták a tangóharmónikát, kíváncsian várták, hogy a különböző gombokat megnyomva, milyen hangok szólalnak meg.

Csoportjaink délelőtti programjaival csatlakoztunk a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ „Stimmen wir an!” – Hangoljunk! elnevezésű kezdeményezéshez is. Az esemény célja a közös népdal éneklés, autentikus német népdalok átörökítése, nemzetiségi identitástudat erősítése, hangszerrel kísért éneklés népszerűsítése, a német népdalkincs felkutatása.

Óvodánk egyik kiemelt feladatának tekinti a hagyományőrzést, a népi és nemzetiségi kultúrkincs ápolását, átörökítését. Kétnyelvű német nemzetiségi csoportjainkban arra törekszünk, hogy gyermekeink – életkori sajátosságaiknak megfelelően, olyan élményekben részesüljenek, melyek során megismerkedhetnek nemzetiségi értékeinkkel, fejlődhet nemzetiségi identitástudatuk.

2023 Május 18., Csütörtök
szerző: Kiss Pálné (Judit néni)