SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A ZIRCI BENEDEK ELEK ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE HONLAPJÁN!
AKTUÁLIS HÍREK
Apró talpak a hódok nyomában-Világgyalogló nap az óvodában
Apró talpak a hódok nyomában-Világgyalogló nap az óvodában

Intézményünk 2023.10.11-én ismét részt vett a minden esztendőben megrendezésre kerülő gyaloglást népszerűsítő programon, mely a TAFISA nemzetközi versenykiírása alapján a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásában valósult meg.

A „Világgyalogló nap” koncepciója illeszkedik óvodánk törekvéseihez, hiszen a célunk, hogy olyan gyermekeket neveljünk, akik tisztelik, védik a természetet, ismerik szűkebb és tágabb lakhelyüket, a nevezetességeket, mindemellett fontosnak tartják az egészséges életmódot, melyhez természetesen a mozgás is hozzátartozik. Ezeket a szempontokat figyelembe véve minden évben más-más helyszínt választottunk túránk helyszínéül. Az Arborétumban, a Pintér hegyen, a Mayer tónál is kalandos kirándulást szerveztünk a gyerekeknek. Az idei esztendőben is egy különleges helyszínt kerestünk fel. A Cuha-patak mentén barangolva a hód rágta fákat csodáltuk meg. A hódok ugyan mára már meglehetősen elterjedtek a Kárpát-medencében, de védett állatokként nyugodt körülmények között élhetnek.

Óvodásaink rengeteg tapasztalást nyernek a természetről, zöld jeles napjaink közé tartozik az Állatok világnapja is, mely most a hódok révén kapcsolódott a Világgyalogló naphoz is. A gyermekekkel együtt készülődtünk a különleges napra, beszélgettünk a mozgás, gyaloglás fontosságáról, megismerkedtünk kis barátunkkal „Hód Hédivel”, aki lakhelyére invitálta a gyereksereget. Gyönyörű verőfényes őszi délelőtt indult útnak az egész óvoda, utunk célját hód díszítette zászlók is jelezték, színes jelzőtáblák mutatták a helyes irányt. A Cuha patak partján sétálva több „megkóstolt” fával is találkoztunk, Hód Hédi pedig annál a fánál várt minket, amelynél a mai napig folyik a fakidöntési munka. A gyerekekkel gyűjtöttünk forgácsot, megsimíthatták a fa törzsét, megtapasztalhatták a hód éles fogainak nyomát, hiszen a fa kemény törzséből picike forgácsot tudnak készíteni.

A tisztáson megpihenve egészséges ételeket, zöldséget, gyümölcsöt, ízesített vizet, gyümölcsteát fogyasztottunk. A falatozás közben izgalmas kalandban volt részünk: a réten egy csodaszép szarvascsalád futott át, több percig közvetlen közelről figyelhettük meg az állatokat, gyönyörű mozgásukat. A hazafelé vezető úton vadgesztenyét gyűjtöttünk. Óvodánk évek óta rendszeresen részt vesz a gyűjtésben, ezzel is segítve a gyógykészítmények előállítását.

A délelőtt végére megannyi élménnyel, kellemesen elfáradva tértünk vissza óvodánkba. A lelkes gyermekcsoport csillogó szemét látva újból megtapasztalhattuk, hogy a jóleső gyaloglás azon túl, hogy feltöltődést nyújtott, közösséggé kovácsolta a több mint 200 gyermeket a közösen átélt kalanddal, a természet egy olyan szeletét ismertette meg a gyermekekkel, amellyel óvodai környezetben ritkán találkozhatunk.

Felemelő érzés volt hallani a lelkes gyermekeket, akik egymásnak mondták, hogy ezt a fát anyának és apának is megmutatják. Öröm ez a számunkra, hiszen tágabb környezetben: szülők, nagyszülők körében is népszerűsíteni tudjuk a gyaloglást. Ez a szemléletformálás is e jeles nap üzenete.

Bíztatunk mindenkit, bátran vegyük fel a túracipőt, hiszen közvetlen lakókörnyezetünk közelében is számtalan csodát fedezhetünk fel.

2023 Október 18., Szerda
szerző: Kovácsné Palkovics Márta, Róthweil Judit